Híreink

kormanytamogatas.jpg

„Közös hagyományőrzés és kapcsolatépítés Géberjén és Homoródalmás közösségeivel” 2016. 07.10-16. MKO-KP-1-2016/1-000674 BGA/1022/2016

 

2016. július 18.


2016. július 10-16. között egy hetes programsorozatot szerveztünk Géberjén település és az erdélyi Hargita megyei Homoródalmás közösségeinek bevonásával és közreműködésével. A projekt megvalósítása során 32 homoródalmási alsós és felsős tagozatos általános iskolás gyermeket, és felnőtt kísérőjüket láttunk vendégül Szatmárban. Az elnyert BGA támogatás keretében az egy hét alatt hagyományőrző programokat szerveztünk a vendégeknek Szatmárban.

 

Program:

1. nap: Július 10., Vasárnap

Délelőtt: Megérkezés, szállás elfoglalása

Délután: Helyismeret, ismerkedés Géberjén településsel:  Malom-palaj, Horgásztelkek, Művelődési ház, Emlékpark, Templom, Vízi színpad, Játék az óvoda játszóterén

 

2. nap: Július 11., Hétfő

Délelőtt: Gyalogtúra a Sulyom-tanösvénye, Látogatás az Ogre tanyán, Jékey kúria megtekintése – rendkívüli magyar történelem és irodalom óra a Kúriában, Napóra megtekintése, Harangtorony megmászása

Délután: Múzeumlátogatás Mátészalkán: Szatmári Múzeum, Népi játékok kipróbálása a Szatmári Múzeumban, Szatmári Múzeum megtekintése, Szekérszint bejárása, Mátészalkai Városi Uszoda - Strandolás

Este: Floorball az iskola tornatermében Géberjéni és Homoródalmási iskolások között

 

3. nap: Július 12., Kedd

Délelőtt: Gyalogtúra Fülpösdarócra, Kilátó torony megmászása, Játék és természetismereti vetélkedő a Kilátó parkjában

Délután: Történelmi nagyjaink emlékhelyei – Szatmári kastélyok nyomában: Cégénydányád Kende Kúria és Őspark megtekintése, látogatás Nagyar településen a Luby Interaktív Kastélyban, interaktív játékok kipróbálása

Este: Közös futball a géberjéni gyerekekkel

 

4. nap: Július 13., Szerda

Délelőtt: Ügyességi játékok az iskola udvarán:

- Kerékpáros akadálypálya,

- Célba dobás

- Horgászat

- Teke

- Görkorcsolyázás.

Délután: Tisza-part, strandolás Gergelyiugornyán

 

5. nap: Július 14., Csütörtök

Délelőtt: Kreatív kézműves foglalkozás, karkötő-kosárka készítés a Barkós Cinege Erdei Iskolában

Délután: Túristvándi vízimalom megtekintése, ismerkedés a vízimalom működésével, Tivadari Tisza-parton strandolás

Este: Csónakázás a Holt-Szamoson, ismerkedés a Holt-Szamos élővilágával

 

6. nap: Július 15., Péntek

Egész nap: Kirándulás Nyíregyháza-Sóstóra: Sóstó Zoo Vadaspark meglátogatása

Este: Lovas kocsikázás Géberjén-Fülpösdaróc, állatsimogató

 

7. nap: Július 16., Szombat

Délelőtt: Közös horgászat a Kis Sügér Horgászegyesület horgászaival a Holt-Szamoson

Délután: Hazautazás Homoródalmásra

A programok egy részén a géberjéni általános iskola tanulói is részt vettek, így lehetőség nyílt közös vetélkedők, sportversenyek lebonyolítására is.

A megvalósulandó közösségépítő rendezvényünkkel szeretnénk példaként szolgálni a környező, megyei és határontúli közösségeknek, településeknek, hogy a közös kulturális és hagyományőrző élmények átélésével és a különböző generációk összehívásával a magyar kultúra tovább él a fiatalabb generációkban Szatmárban és Erdélyben egyaránt.

 

Képek megtekinthetőek a galériában, vagy ide kattintva.

 

Szatmár Nektárja – a kiváló minőségű tökmagolaj

Fogyatékos emberek vállalkozása Szatmárban

Budapest, 2012. december 10.

Rubint Réka részvételével indult útjára egy kiváló minőségű és egészséges termék, melyet fogyatékos embertársaink készítenek az ország egyik leghátrányosabb térségében, Szatmárban. A december 10-i termékbemutató sajtótájékoztatón az Aktív Műhely projekt képviselői bemutatták a fogyatékos emberek részvételével készülő Szatmár Nektárja tökmagolajat.

2011 februárjában indult el az Aktív Műhely modellprogramja Géberjénben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kapott esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit. Az Aktív Műhelynek a hátrányos helyzetű régióban az uniós projekttel az a célja, hogy bebizonyítsa: minőségi és piacképes termékek előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak. Az „Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban” TÁMOP 1.4.3-08/1-2F-2010-0012 című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Egyesület által elnyert és felhasznált összeg 30.176.300 forint. Ezt az összeget infrastrukturális beruházások mellett üzleti terv készítésére és piackutatásra, marketingstratégia kialakítására, PR-kampány kivitelezésére, honlapfejlesztésre, illetve magának a terméknek a kialakítására (technológiai fejlesztésre és próbagyártásra) fordították a projekttagok.

A „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület 143 fogyatékos személyt lát el nappali szolgáltatás keretében. Közülük azoknak, akik erre egészségi állapotukból kifolyólag alkalmasak, igyekszik munkát is biztosítani. Az Egyesület vezetőinek vállalkozási ötlete az volt, hogy olajtök termesztése és betakarítása után hidegen sajtolt tökmagolajat fognak előállítani. A vállalkozási tevékenység magában foglalja a tök termesztését és feldolgozását is. A tököt márciusban kell elvetni, így május-júniusra már elkezdődhetnek a termesztéssel kapcsolatos munkálatok. Az Egyesület minden munkatársa számára nagy öröm volt, hogy napról napra nyomon tudta követni a palánták fejlődését és a teljes termesztési folyamatot. Szeptemberben elérkezett a megtermesztett tök betakarításának ideje. A szüret két hétig tartott, és a vénasszonyok nyara ajándékaként remek időben, a szabadban történhetett a tök felnyitása, és a tökmag gondos, kézzel való válogatása. A szorgos válogatás után az őszi nap szárította a magokat, mielőtt a valódi szárítóüzembe került volna. A gazdálkodók a megmaradt tökhúst visszaforgatták a termőföldbe, így jövőre még gazdagabb termésre számíthatnak. A tökmagból az egyesület saját préselő berendezésével nyerték ki az értékes olajat, melyet a fogyatékos emberek palackoztak.

Szabóné Ivánku Zsuzsanna, a KézenFogva Alapítvány folyamat-tanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta: az Aktív Műhely program és az Egyesület célja, hogy kiváló minőségű, 100 %-ban kézműves terméket állítsanak elő, és lehetőség szerint a teljes termelési folyamat fogyatékos emberek részvételével, értékteremtő munkájával történjen.

A piacra kerülés előtt a tökmagolajat a Corvinus Egyetem részvételével laboratóriumi körülmények között tesztelték és vizsgálták annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz már csak a legkiválóbb minőség kerülhessen. A 2011-es ősz termését szinte teljes egészében a terméktesztekhez használták fel. Január elején sikerült az első tesztpréseléseket elvégezni, mely eredményeként már igazi, csak saját termésből készült tökmagolajjal büszkélkedhettek a „Jót s Jól” Egyesület dolgozói. 2012 áprilisában és májusában folyt a próbagyártás. A termék végleges csomagolásának kiválasztására a nyár folyamán került sor.

Magyar János, a Szatmár Nektárja Kft. üzleti koordinátora szerint rögös utat jártak be a projekt kezdete óta, az új termék előállításának minden egyes fázisát ki kellett tapasztalniuk, de munkájuk gyümölcse, ahogyan a tök is, végre beérett, és év végére a boltokba kerül az olaj.

A sajtótájékoztatón Rubint Réka, a Norbi Update társtulajdonosa is jelen volt, aki méltatta a hasonló kezdeményezéseket. Végzett gyógypedagógusként szívén viseli hátrányos helyzetű embertársaink sorsát, és rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókban is. A rendezvényen elmondta, a Szatmár Nektárja projekt három dolog miatt áll közel hozzá: egyrészt fontos, hogy fogyatékos embertársainkat segítsük a társadalomba való beilleszkedésben. Másrészt a Szatmár Nektárja tökmagolaj vitaminjaival és telítetlen zsírsavaival hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, a megelőzés pedig mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint a betegségek kezelése. Harmadrészt a termék kiváló minősége fogta meg, melyet maga is megtapasztalt annak kóstolása során. A projektet, melyben fogyatékos emberek kiváló minőségű terméket tudnak előállítani, szenzációnak nevezte, mely megérdemli, hogy a lapok címoldalára kerüljön.

Az Egyesület és fogyatékos munkatársai a tökmagolaj forgalomba hozásával bebizonyították, hogy meg tudnak és meg akarnak állni a saját lábukon – ehhez csak egy kicsi kezdeti segítségre van szükségük.

 A „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület a projekt sikere érdekében 2012-ben létrehozta a Szatmár Nektárja Kft-t. Az Egyesület felelős az olajtök termesztéséért és betakarításáért, a tökmagolaj sajtolásáért és palackozásáért, míg a Kft. feladata a termék piacra juttatása. A cég 2012. február 20-án került bejegyzésre határozatlan időre. A csapat jelenleg 25 munkatárssal dolgozik, mindegyikük leszázalékolt, megváltozott munkaképességű személy. Közülük 14 fő 6 hónapos foglalkoztatására nyert pályázati forrást az Egyesület, további 11 főt saját forrásból foglalkoztatnak. Vágyuk, hogy az emberek számára elérhetővé váljék a Szatmár Nektárja tökmagolaj az üzletek polcain, s ezáltal hozzájáruljanak az emberek egészséges életmódjához.

Sajtótájékoztató

2012.10.31.

2012. december 10-én Budapesten sajtótájékoztató keretében mutatjuk be termékünket. A sajtótájékoztatón részt vesz Rubint Réka, aki jelenlétével támogatja Egyesületünk céljait és termékünk sikerét. A sajtótájékoztató keretében átadjuk forgalmazó partnereinknek az első karton termékeket is. 

Kupak

2012.10.26.

A nyáron szavazást indítottunk Facebook-oldalunkon, hogy barátaink arany vagy sötétzöld kupakkal látnák-e szívesebben termékünket a boltok polcain. Akkor az arany kapott több szavazatot, de az élet közbeszólt… Beszállítónk egy fekete kupakhoz tudott a leggyorsabban kiöntőt biztosítani (amivel az olajat folyás, csöpögés nélkül lehet az üvegből kiönteni), így emellett döntöttünk annak érdekében, hogy a termék piaci bevezetését ne késleltessük tovább. A palackozásról fotók láthatók Galériánkban.

Open