A tökmagolaj

A tökmagolajat már a népi gyógyászatban is hasznosították. Az olajat hidegsajtolással nyerik ki az olajtök héj nélküli magjából, melyben így az eljárás során az értékes anyagok, vitaminok és nyomelemek is megőrződnek. Zamatos, sötétbarna színű olaj.

A tökmagolaj egyik legfontosabb tulajdonságának tekinthetjük, hogy kiemelkedően magas arányban tartalmazza a szervezetünk számára legfontosabb vitaminokat. Gazdag A-vitaminban, amely erősíti a gerincet, segíti a sejtek növekedését, valamint jelenős szerepet játszik szemünk és hajunk szépségének és egészségének megőrzésében. E-vitamin tartalmának köszönhetően elősegíti a hámosodást és a sebgyógyulást, C-vitamin tartalma pedig szervezetünk védekező rendszerének erősítésével járul hozzá egészségünk megőrzéséhez. Számos B-vitamint, többek között B1, B2, B3, B6 vitaminokat kiemelkedő arányban tartalmaz, melyeknek köszönhetően idegrendszerünk mindig optimális szinten működhet, így a tökmagolaj jelentős mértékben járul hozzá nyugalmunk megőrzéséhez.

Magas foszfortartalma csontjaink és fogaink egészségéért és hatékony fejlődéséért felel, a benne található kálium pedig szívünk, izmaink, valamint idegrendszerünk optimális működésében játszik szerepet. A magnézium tökéletes stresszoldó, a cink szervezetünk számos működési folyamatában részt vesz, első sorban immunrendszerünk erősítése és a férfiak prosztata problémáinak orvoslása a legfőbb jótékony funkciója.

A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően hatásosan veszi fel a küzdelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a magas vérnyomással szemben, valamint jótékony, serkentő hatással van az agyműködésre is. Leggyakrabban mégis a különböző húgyúti fertőzések, felfázás, vizelési panaszok és prosztataproblémák orvoslására alkalmazzák. Kiemelkedő antioxidáns tartalma képes megkötni a szervezetben kialakuló szabadgyököket, így hatékonyan veszi fel a küzdelmet az öregedés tünetei ellen, valamint rendszeres fogyasztása a különböző daganatok kialakulásának esélyét redukálja jelentős mértékben.

Számtalan jótékony hatása miatt abszolút javasolt a mindennapi fogyasztása, napi adagként a táplálkozás-szakértők 1-2 kiskanál bevitelét ajánlják, mellékhatása azonban sem ekkora mennyiségnél, sem ennél nagyobbnál nincs. Bevehetjük a javallott mennyiséget önmagában, de fogyaszthatjuk salátaöntetként, tésztaszószok alapanyagként, de akár vaj helyett pirítóssal is.

Oldalunkon neves séfek néhány receptjét is ajánljuk kedvcsinálóként, aki azonban rákapott a tökmagolaj ízére és még többet szeretne belőle, az látogasson el Facebook-oldalunkra, ahol partnerünk, a NoSalty webszakácskönyv számos receptje is megtalálható.

Open