Sütőtök krémleves tökmagos sajt chips-szel

sütőtök krémleves.jpgHozzávalók 10 adaghoz:
- sütőtök kb. 1,5-2 kg
- só, fehérbors, csipet fahéj, kristálycukor ízlés szerint
- tejszín 0,5 l
- vaj 5 dkg
- zöldség alaplé vagy leveskocka 1,5-2 l
- burgonyakeményítő 3 evőkanál
- tökmag 5 dkg
- tökmagolaj
- trappista sajt 10-15 dkg (10szelet)

Elkészítés:
A tököt megmossuk, félbe vágjuk (szükség szerint akár negyedeljük), majd kivesszük a magokat a közepéből. Az előkészített tököt kb. 180ºC-os sütőben megsütjük. Sütés után a tök húsát az alaplével összeforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, csipet fahéjjal, kristálycukorral, majd botmixerrel pürésítjük. A burgonyakeményítőt vízzel kikeverjük és besűrítjük a levest, majd tovább mixeljük, és hozzáadagoljuk a tejszínt és a hideg vajdarabkákat. Így egy teljesen sima és bársonyos krémlevest kapunk.

A sajt chips elkészítése:
A felszeletelt sajtot tányérra helyezzük, majd megszórjuk darált tökmaggal, amit előzőleg száraz serpenyőben megpirítottunk. Mikrohullámú sütőben kb. 1 percig sütjük (teljesítménytől függően). Akkor jó, ha egy kicsit világos barnára sült. Ahogy kivesszük a sajtot, lapát segítségével azonnal egy henger alakú formára tekerjük (pl.: habverő nyele). Kb. fél percet várjunk vele, hogy megdermedjen, majd jöhet a következő.

Tálalás:
A levest csészébe merjük, majd rárakjuk a sajt chips-et és a tejszínhabot, meglocsoljuk kevés tökmagolajjal és a maradék egész tökmaggal dekoráljuk.

Marton Péter
üzletvezető és chef
Carmen Étterem – Győr
www.carmenetterem.hu

carmen-etterem_2.jpg

Open